Home » Η μόνη λύση

Η μόνη λύση

Μίκης Θεοδωράκης | Ακαδημία Αθηνών

Η μόνη λύση.
Η μόνη λύση | Μίκης Θεοδωράκης | Ουδετερότητα |

Ουδετερότητα.
 Η ιδέα της ουδετερότητας είναι η αξία της ιδέας της εθνικής ανεξαρτησίας.

 Η ανεξαρτησία θα μας εξασφαλίσει την Ελευθερία και η Ουδετερότητα θα μας απαλλάξει από την κατάρα της μοιραίας «στρατηγικής θέσης» μας που μας έχει μεταβάλει σε πεδίο βολής μεταξύ των αντιμαχόμενων για τον έλεγχο της χώρας μας, με αποκλειστικό διαχρονικό θύμα το λαό μας.

 Με άλλα λόγια, η Ουδετερότητα θα μας εξασφαλίζει την ειρήνη με την εγγύηση του ΟΗΕ και των μεγάλων δυνάμεων. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε η Ελλάδα να γίνει η Ελβετία του πολιτισμού και της ειρήνης.

 Αυτό δεν είναι ουτοπία αλλά μία σωτήρια εφικτή λύση. Θα μας απαλλάξει μια για πάντα από τις επαναλαμβανόμενες τραγωδίες, που σε τακτά διαστήματα από το 1830 μας βυθίζουν σε δυστυχία είτε λόγω πολέμων είτε ξένων επεμβάσεων, που μας οδηγούν σε πολιτική αστάθεια.  Ξένων επεμβάσεων  και ξένων εξαρτήσεων που διαιρούν το λαό.  Οδηγούν σε εμφύλιες συρράξεις και καταλήγουν όπως μετά τον εμφύλιο πόλεμο σε παρατεταμένη ξενοκρατία.

Η μόνη λύση.

3 Δεκεμβρίου 2013.

Ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη κατά την τελετή υποδοχής του ως επίτιμου μέλους της Ακαδημίας Αθηνών. Πρόεδρος Ακαδημίας ο θεατρικός σκηνοθέτης και πανεπιστημιακός δάσκαλος Σπύρος Ευαγγελάτος (1940-2017)

Η μόνη λύση | Μίκης Θεοδωράκης | Ουδετερότητα |

Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμότατα τον κ. Πρόεδρο και τον κ. Γενικό Γραμματέα για όσα είπαν προηγουμένως, αλλά και όλα τα μέλη της Ακαδημίας για την μεγάλη τιμή που μου έκαναν να μου προσφέρουν την δυνατότητα να ομιλώ αυτή τη στιγμή από το βήμα του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της χώρας μας, της Ακαδημίας Αθηνών. 

 Όταν, κύριε πρόεδρε, πριν από χρόνια, στην συνεργασία μας στις χοηφόρες προσπαθούσαμε να αποδώσουμε το ζόφο των στίχων του Αισχύλου για «της γενιάς το βαθύρριζο κακό», για τα «πολυστέναχτα και αβάσταχτά δεινά», την «αιματόεσσαν πλάγια», τον «πόνο που τελειωμό δεν έχει», «την μία συμφορά» που έρχεται «κατά πάνω στην άλλη», δε φανταζόμασταν ότι σήμερα, τόσα χρόνια μετά, οι στίχοι αυτοί θα ήταν τόσο τραγικά επίκαιροι. 

Ίσως όμως ακριβώς γι’ αυτό δεν μπορούμε να μοιρολογούμε διαπιστώνοντας την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, αλλά ως κληρονόμοι ενός μοναδικού πολιτισμού είμαστε υποχρεωμένοι πάντα να αναζητούμε την προοπτική, το Όραμα.

 Ασφαλώς πολύ θα έχουν διερωτηθεί για την σημερινή παρουσία μου στο βήμα της Ακαδημίας Αθηνών, κυρίως λόγω του προκεχωρημένου της ηλικίας μου. Συνήθως για τα εξαιρετικά γεγονότα χρησιμοποιούμε μία εύκολη λέξη, την λέξη «σύμπτωση».

Η μόνη λύση | Μίκης Θεοδωράκης | Ουδετερότητα |

 Όμως εγώ βαθιά μέσα μου γνωρίζω ότι διάφορες χθόνιες και Ουράνιες δυνάμεις συνωμότησαν ώστε να μου δοθεί η ευκαιρία να διαλαλήσω μία και μόνο λέξη που θα ακουστεί στη συνέχεια, λέξη – κλειδί, που οδηγεί από το Χάος στην Αρμονία.

 Για να συλλάβει κάποιος το μέγεθος και την σημασία της Ελλάδας, πιστεύω ότι θα πρέπει να μπορέσει να την δει διαχρονικά σε κοσμογονικές διαστάσεις και σε ιστορικά μεγέθη.

 Ο πολυθρυμματισμός της, που ειδικά σήμερα έχει ξεπεράσει κάθε όριο, μας οδηγεί σταθερά στο να γίνουμε ένας λαός χωρίς πατρίδα. Όπως ένα φίλο αποκομμένο από τον κορμό του δέντρου, έρμαιο των ανέμων.

Γι’ αυτό τον λόγο και για να πάρει μέσα μας το βάρος και την μορφή της ακέραιης Ελλάδας. Η λέξη που θα ειπωθεί προϋποθέτει μία γιγαντιαία προσπάθεια από όλους τους συμπολίτες μας να γίνουν αντάξιοι αυτής της ακέραιης Ελλάδας, πριν να είναι αργά. Πριν ξεπεράσουμε την κόκκινη γραμμή της μη επιστροφής.

Η μόνη λύση | Μίκης Θεοδωράκης | Ουδετερότητα |

Ας μου επιτραπεί λοιπόν, αντί τυπικής ομιλίας, να σας υποβάλω μία πρόταση, που πιστεύω ότι βρίσκεται μέσα στα πλαίσια ενός πνευματικού  οδηγού όπως είναι η Ακαδημία Αθηνών και συνάμα εκφραστή της εθνικής μας συνείδησης και πρωτεργάτη των συμφερόντων του λαού και της χώρας μας.

Η πρόταση μου συνοψίζεται σε μία μόνο λέξη: Ουδετερότητα.

Και ένα όραμα: Η Ελλάδα να γίνει η Ελβετία του πολιτισμού και της ειρήνης. Με σύμβολα την Ακρόπολη των Αθηνών, παγκόσμιο σύμβολο πολιτισμού, την Ολυμπία και τους Δελφούς, παγκόσμια σύμβολα της συναδέλφωσης μεταξύ των λαών και της ειρήνης.

 Πιστεύω ότι ήρθε ο καιρός να αναγνωρίσει έμπρακτα η διεθνής κοινότητα τον ρόλο της Ελλάδας στη διαμόρφωση του παγκόσμιου και πιο ειδικά του δυτικού πολιτισμού. Καθώς και την συμβολή και τις θυσίες του λαού μας στο βωμό της ελευθερίας. 

 Εκτός όλων των άλλων, το διεθνές καθεστώς της ουδετερότητας θα ολοκληρώσει το όραμα των αγωνιστών του 1821, που πάλεψαν για την κατάκτηση της ελευθερίας, χωρίς όμως να επιτευχθεί η ολοκλήρωση της με την κατάκτηση της πλήρους εθνικής ανεξαρτησίας.

 Ελευθερία είναι η αποτίναξη του ξένου ζυγού. Η ανεξαρτησία είναι η απαλλαγή από την καταλυτική ανάμειξη των ξένων στα εσωτερικά της χώρας. 

Συνεχίζεται…

Μίκης Θεοδωράκης: Εθνική Ανεξαρτησία, εθνικός πλούτος, παγκόσμια ειρήνη, ουδετερότητα. Δ’Τόμος.
ΤΟ ΒΗΜΑ – Επιμέλεια: Αναστασία Βούλγαρη.

Η μόνη λύση | Μίκης Θεοδωράκης | Ουδετερότητα |

Mikis Radio – Personal: Πρόγραμμα 29.12.2020 Τρίτη.

Mikis Theodorakis – Composer – Philosopher – Politician – Mikis Theodorakis (Radio) (mikisradio.com)