Αγαπητοί φίλοι και αγαπητές φίλες…

Τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 θα αρχίσει η μετάδοση μιας σειράς εκπομπών στο διαδικτυακό ραδιόφωνο Mikis Radio, που μεταδίδει  καθημερινά επί 24 ώρες έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική προσπάθεια μια και οι ακροατές για πρώτη φορά θα μπορούν να ακούσουν όλα τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη.
α)τους κύκλους τραγουδιών :  Επιτάφιος, Επιφάνια, Αρχιπέλαγος, Πολιτεία Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄, Λιποτάκτες, Μικρές Κυκλάδες, Μαουτχάουζεν, Romancero Gitano, Θαλασσινά Φεγγάρια,
Ο Ήλιος και ο Χρόνος, 12 Λαϊκά, Νύχτα Θανάτου, Αρκαδίες, Τα τραγούδια του Αγώνα, Τα τραγούδια του Ανδρέα,
18 Λιανοτράγουδα, Μπαλάντες, Στην Ανατολή, Τα Λυρικά, Χαιρετισμοί, Επιβάτης, Ραντάρ, Διόνυσος, Φαίδρα, Τα Παιδικά, Καρυωτάκης, Τα πρόσωπα του ήλιου, Μνήμη της πέτρας,
Ως αρχαίος άνεμος, Μήπως ζούμε σ’ άλλη χώρα;, Μια θάλασσα γεμάτη μουσική, Η Βεατρίκη στην οδό μηδέν, Ασίκικο Πουλάκη, Λυρικώτερα, Λυρικώτατα, Σερενάτες.
β) Μουσική για θέατρο: Το τραγούδι του νεκρού αδελφού, Ένας Όμηρος, Εχθρός Λαός, Προδομένος Λαός, Καποδίστριας, Χριστόφορος Κολόμβος, Περικλής, Αυτό το δέντρο δεν το λέγανε υπομονή, Το θεριό του Ταύρου, Μάκβεθ.
γ) Μουσική για Αρχαίο Δράμα: Ορέστεια (Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες), Αντιγόνη, Iππής, Λυσιστράτη, Προμηθεύς Δεσμώτης, Οιδίπους Τύραννος, Εκάβη, Ικέτιδες, Τρωάδες, Φοίνισσες, Αίας.
δ) Μουσική για κινηματογράφο: Ζορμπάς, Ζ, Σέρπικο, Ιφιγένεια, Ηλέκτρα, Όταν τα ψάρια βγήκαν στη στεριά, Σουτιέσκα (Τίτο), Μπιριμπί, Φαίδρα, Κατάσταση Πολιορκίας, Actas de Marusia.
ε) Ορατόρια: Άξιον Εστί, Μαργαρίτα, Επιφάνεια Αβέρωφ, Κατάσταση Πολιορκίας, Πνευματικό Εμβατήριο, Requiem, Canto General, Θεία Λειτουργία, Λειτουργία για τα παιδιά που
σκοτώνονται στον πόλεμο.
στ) Συμφωνικά και Μουσική Δωματίου: 1η, 2η, 3, 4η και 7η Συμφωνία, Κατά Σαδδουκαίων, Canto Olympico, Τρίο, Σεξτέτο, Το Πανηγύρι της Αση-Γωνιάς, Κύκλος, Σονατίνα για πιάνο,
Σουίτα αρ. 1, 2 και 3, Σονατίνα αρ. 1 και αρ. 2 για βιολί και πιάνο, Οιδίπους Τύραννος, Κοντσέρτο για πιάνο, Ραψωδία
για τσέλο και ορχήστρα, Sinfonietta, Adagio και Ραψωδία για κιθάρα.
ζ) Μπαλέτα: Ελληνική Αποκριά, Οι Εραστές του Τερουέλ, Αντιγόνη, Ηλέκτρα, Ζορμπάς.
η) Όπερες: Καρυωτάκης (Οι μεταμορφώσεις του Διονύσου), Μήδεια, Ηλέκτρα, Αντιγόνη, Λυσιστράτη
Πρόκειται για ένα κυριολεκτικά κολοσσιαίο έργο, που λίγοι το γνωρίζουν στην ολοκληρωμένη του μορφή. Και δεν είμαι βέβαιος ότι στην παραπάνω λίστα υπάρχουν όλα τα έργα του Μίκη.,
Να προσθέσουμε και τις χιλιάδες τραγούδια σε άλλες γλώσσες και διάφορες ερμηνείες.
Όπως υπογράμμισα και στην αρχή, η προσπάθεια με το Mikis Radio συμβαίνει για πρώτη φορά και σίγουρα θα ενδιαφέρει Έλληνες και ξένους που θαυμάζουν το έργο του Μίκη.
Από την πλευρά μου το περιεχόμενο της σειράς των  εκπομπών που ετοιμάζω θα αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Μίκη, όπως το καταγράφω στο βιβλίο μου ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ. Για τις ανάγκες του ραδιοφώνου έχω επεξεργαστεί τα κείμενα του βιβλίου προσθέτοντας περισσότερα στοιχεία για τον ίδιο και την δράση του. Το ραδιόφωνο μας δίνει επίσης την δυνατότητα να συνοδεύουμε τα κείμενα με την μουσική και τα τραγούδια δίνοντας έτσι έμφαση στα μηνύματα που εκπέμπει η μουσική δημιουργία του Μίκη Θεοδωράκη. Ένα έργο, που όπως γράφει ο Μίκης, «φιλοδοξεί να υπηρετήσει τα μεγάλα ανθρώπινα ιδανικά..»
Είμαι βέβαιος ότι από την πλευρά σας θα ενημερώσετε  φίλους και γνωστούς γι αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία.
Οι εκπομπές αρχίζουν την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου ώρα 6 το απόγευμα με επανάληψη κάθε Τετάρτη και Παρασκευή ώρα 9 το βράδυ.
Με θερμούς χαιρετισμούς.
Γιώργος και Φωτεινή